søndag 30. september 2012

Interaktive tavler




Jeg har vært i praksis på tre forskjellige skoler i min hittil korte lærerkarriere. På den første hadde de smartboard i klasserommet, men det var nytt av året og ingen av lærerne på trinnet var speielt kjent med den. Den ble derfor lite brukt, og det smittet over på oss studentene. Vi brukte den også meget lite. For oss ble den mest brukt som prosjektor i enkelte økter og utover i praksis ble vi mer kjent med tavlen og brukte den mer og mer. Derimot neste skoleår kom vi til en skole som også hadde en smartboard i klasserommet. Her hadde begge lærerinnene hatt kurs i smartboard og jeg merket tydelig at den interaktive tavlen ble mye mer brukt. De hadde en del ferdiglagde opplegg og brukte den som tavle i det dagligdagse skolearbeidet. På den første skolen jg var på hadde de en «vanlig» stor tavle like ved smartboarden, slik at det var lett å droppe smartboarden. På min andre praksisskole var det det bare smartboarden som var alternativ, slik at de ble «tvnget» til å bruke den i de fleste situasjoner. Det skal nevnes at det var to klasser som delte på smartboarden, slik at de ofte hadde økter på de «gammeldagse» tavlene. Men uansett lærte jeg mye om smartboard det året og fant ut at det var store muligheter. Her fikk jeg kjennskap til at det fantes websider som hadde ferdigfabrikerte opplegg som f.eks spill. Jeg var på 1.trinn det året der leseferdighetene ikke var stødige enda, og det å enkelt kunne bruke bilder og liknende i undervisningen tror jeg gjorde det enklere for noen elever å få med seg det som ble gjennomgått. På den tredje skolen jeg har vært på(og skal på igjen på mitt fjerde og siste år) har faktisk ikke smartboard på klasserommet i det hele tatt. De kan skryte på seg en prosjektor i det ene av to klasserom på trinnet, men det var det. Så med tanke på interaktive tavler har har jeg iløpet av mine tre første år fått opplevd å ha smartboard og ikke bruke det, å ha smartboard og bruke den mye og tilslutt ikke ha smartbord og dermed var bruken på null.

Noe av det viktigste med slike interaktive tavler som smartboard er at de, mest sannsynlig, er kommet for å bli. Dermed blir det nok flere og flere av dem i norske skoler. Slik som jeg erfarte på mine to første år som lærerstudent var det at bruken var avhengig av hvor mye lærerne kunne om smartboard. De lærerne som hadde vært på kurs brukte tavlen mye mer enn de som akkurat hadde fått den. Så  det jeg vil frem til med dette innlegget er at jo mer man kan om interaktive tavler som lærer jo mer tror jeg man vil bruke den. Så nytten av slike tavler blir større desto mer en lærer undersøker selv om emnet eller får kursing i regi av skolen/kommunen. Dette er min mening som en enda ikke ferdig utdannet lærer og kn nok være enklere sagt en gjort, og kanskje ikke er den «rette» veien og gå, men mine meninger om bruken av interaktive tavler i undervisningen.

lørdag 15. september 2012

Bilder på web og læringsplatform



Jeg føler meg som en mellomgenerasjon når det gjelder data og internett. Jeg har gått på skole hvor PC ikke ble brukt i stor grad OG skole hvor PC brukes til mer eller mindre alt. Når det kommer til bilder på web tenker jeg først og fremst på bilder jeg og andre legger ut av meg, på facebook og andre liknende internettsider. Helt frem til jeg begynte på lærerhøgskolen brydde jeg meg ikke om hva som ble lagt ut. Men det er etter jeg innså at jeg skulle ut i et yrke der det kanskje ikke er heldig at alle gutteturbildene fra Kos 2008 ble lagt ut. Det har nok betydning at jeg har endret sivilstatus og blitt noen år eldre, men i dagens samfunn kan arbeidsgiver «google» mitt navn og da vil jeg helst ikke at «uheldige» bilder skal vises.

Dette er en side av denne saken. Hvis en tenker mer i skolesammenheng må jeg ærlig innrømme at jeg sjelden i min (hittil korte) lærergjerning har tenkt noe som helst over om hvilket bilde jeg har brukt i undervisning. Jeg har laget powerpoint-presentasjoner i fremføringer på Høgskolen i Sør-Trønderlag og laget (allerede) en del undervisningsopplegg på Smart Board eller prosjektor. Spesielt i småskolen blir bilder mye brukt. F.eks da jeg var i en 1.klasse og skulle ha om planetene. Vi studentene fant bildene ved og søke på google ute å tenke et millisekund på opphavsrett. Da vi hadde om dette på HiNT fikk det meg til å tenke. Spesielt da jeg fikk høre om at noen hadde fått regning i posten på bilder som var brukt uten og spørre om lov først. Jeg tror de fleste tenker at på min lille skole er det ingen som bryr seg om hva man bruker. Så jeg føler jeg ble litt opplyst av all infoen vi fikk om bildebruk. Jeg er kritisk til kilder når jeg SKRIVER, så hvorfor ikke være mer kritisk til bilder? I tillegg fikk vi kjennskap til flickr.com, som var en kjempegrei side å bruke. Her kunne man krysse av i søkemotoren om bildene var fritt frem for videre bruke.

Dette er noe jeg vil tenke over i min fremtidige lærerhverdag og gjøre mine elever oppmerksom på. Tror heller ikke at jeg kommer til å bli fanatisk opptatt av dette, men mye mer bevisst. Så jeg vil iallefall selv sjekke flickr og liknende bildesider når jeg har behov for illustrasjoner.